Missió, visió i valors

Referents

El castell de Montsoriu vol esdevenir un referent nacional i internacional entre els castells medievals tant per oferir una experiència atractiva al visitant com per explicar un moment cabdal de la història de Catalunya.
Monument que explica la història de Catalunya: icona nacional. El castell de Montsoriu s’erigirà en monument de referència per la seva configuració arquitectònica, per la seva història i continguts, per la seva activitat investigadora i pel seu programa d’activitats.
Turisme responsable. El castell de Montsoriu es convertirà en un atractiu turístic de primer ordre dins el circuit internacional de castells. El castell facilitarà el gaudi del patrimoni a través d’una experiència de qualitat, garantint la conservació física del monument i del turó de Montsoriu,
contribuint al desenvolupament econòmic local.
Espai al servei educatiu. El castell de Montsoriu explicarà i interpretarà la història del castell i l’esplendor de la Corona d’Aragó a l’edat mitjana.
Aquesta voluntat didàctica es materialitzarà en una presentació museogràfica contextualitzadora en un ambiciós programa d’activitats: visites guiades, tallers, sortides, etc.
La missió defineix les raons d’existència del castell i estableix les bases de les línies futures d’actuació o desenvolupament de la institució cultural.
La missió del castell de Montsoriu és facilitar al públic un coneixement sobre el castell gòtic català més notable, el seu context històric i la societat que el va crear i utilitzar.

Eines/activitats

Estudiant i interpretant el monument, a través de narracions amenes i recursos museogràfics que il·lustren el castell i la seva història.
Generant experiències valuoses a través de programes creatius.
Oferint eines d’aprenentatge estimulants i rellevants per al públic actual.
Presentant la informació i el coneixement de forma rigorosa, precisa i objectiva.
Facilitant l’accés al coneixement de la manera que el públic demana.
Desenvolupant relacions i generant una xarxa social.
El castell de Montsoriu ofereix un viatge al passat medieval de Catalunya i actua com a icona del turisme cultural i natural a la comarca de la Selva.

Valors

El castell de Montsoriu és considerat pels especialistes com el millor castell gòtic de Catalunya.
Les característiques formals del conjunt –estructurat en tres recintes fortificats– i el seu ús com a palau i símbol de poder del principal vescomtat català.
– El sistema de recollida de les aigües pluvials del castell constitueix un dels exemples més complexos durant el segle XIV i defineix un monument de singulars qualitats artístiques i arquitectòniques.
– És excepcional la possibilitat d’estudiar en un mateix complex arquitectònic tres capelles d’estils diferents: preromànica romànica tardana i gòtica i millor documentats d’aquesta època a Catalunya.

El castell de Montsoriu ofereix unes vistes panoràmiques d’Arbúcies, el massís del Montseny i la Costa Brava.

El castell ens parla d’una de les principals nissagues de la Catalunya medieval: la casa vescomtal de Cabrera

SONY DSC

Veure'n més

imatge

Imatge corporativa

El Consell Comarcal de la Selva és l’actual propietari del monument arran de la cessió efectuada per la familia Ribot al 1998.

anivmontso125

Consell Comarcal de la Selva

El Consell Comarcal de la Selva és l’actual propietari del monument arran de la cessió efectuada per la familia Ribot al 1998.

Nosaltres

Patronat del castell

El Consell Comarcal de la Selva, propietari del castell, els ajuntaments d’Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu així com altres institucions públiques i privades integren el Patronat per a la gestió i conservació del castell de Montsoriu.