Itinerari

Descobriu cada racó de Montsoriu

Clicant el desplegable de la dreta de la imatge trobareu una descripció detallada de cada un dels elements senyalitzats en l’itinerari del castell de Montsoriu

1. Recinte jussà
El recinte jussà està situat topogràficament en el nivell inferior del conjunt defensiu de Montsoriu i fou concebut com un albacar, és a dir, un espai per a serveis associats a la vida quotidiana del castell en temps de pau i un indret de refugi per a alguns dels habitants dels pobles propers en temps de guerra.
2. Barbacana

Recinte defensiu que protegeix la porta d’entrada principal del castell.
Presenta dos trams d’escales amb orientacions diferenciades que dificultaven la progressió dels atacants i alhora impedien que aquests poguessin utilitzar ginys militars.

3. Torre

Torre que defensava la porta principal del castell i que possibilita l’accés al terrat fortificat o adarb del cos de guàrdia i al pas de ronda; i era, per tant, un dels punts que utilitzaven els defensors del castell per prendre posicions a les parts més enlairades de les muralles, torres i terrats per tasques de vigilància i de defensa.

4. Terrat fortificat

Terrat fortificat o adarb situat al damunt del cos de guàrdia des del qual es defensava la porta d’accés al recinte jussà i el camí fortificat que, des d’aquesta porta, condueix a la barbacana i a la porta principal.

5. Pas de ronda

Camí de guaita i defensa que transcorre per damunt de les muralles del castell.

6. Capella preromànica

Petita capella castral edificada possiblement a la segona meitat del segle X amb absis amb perfil de ferradura característic de l’art preromànic.

7. Doble porta

Doble porta en forma de colze que permetia barrar el pas dels atacants cap al recinte sobirà en cas que haguessin aconseguit arribar a aquest punt del castell superant les defenses prèvies.

8. Pati del recinte sobirà

El pati del recinte sobirà d’època gòtica permetia l’entrada d’aire i llum a les estances del recinte. En aquest sentit, al sector oest i nord del pati hi trobem una sèrie d’estances residencials on tenia estada el castlà, que era l’encarregat del govern, la defensa i l’avituallament del castell en nom del senyor d’aquest, el vescomte de Cabrera.

9. Torre de l'homenatge

S’anomena torre mestra o de l’homenatge la torre principal que, molt sovint, és també el nucli originari dels castells medievals. En general, a partir del segle X les torres es començaren a construir amb pedra (època de construcció de la torre mestra de Montsoriu) i després, al segle XI, algunes es fortificaren envoltant-se d’una muralla tot esdevenint castells.

10. Terrat de la torre de l'homenatge

Si bé tots els terrats, torres i passos de ronda del castell són un magnífic mirador del territori que envolta Montsoriu, situat a uns 640 metres sobre el nivell del mar, la torre de l’homenatge és el punt més enlairat del castell i ofereix una impressionant panoràmica de 360 graus.

11. Terrat nord

Adarb defensiu aixecat al segle XIV per elevar i reforçar la defensa del sector nord del castell, per sobre del fossat excavat a la roca, totalment inexpugnable.

12. Sala nord (planta inferior)

Situada a l’extrem nord del recinte sobirà, aquesta estança perdé la coberta superior original, una volta de carreus de granit que sustentava el terrat o adarb nord, possiblement a causa d’algun dels terratrèmols que afectaren Catalunya al segle XV (a l’extrem nord de la sala s’observa una gran esquerda que recorre la paret de dalt a baix que evidencia la fallada estructural d’aquest sector).

13. Celler (planta inferior)

Aquesta sala, anomenada popularment “sala gòtica” a causa dels arcs i la volta de pedra apuntats, ja funcionava al segle XIII com a punt de control de l’accés al recinte sobirà del castell romànic.

14. Cos de guàrdia

Edificació de caràcter eminentment defensiu, construïda a les darreries del
segle XIV, que s’alça just al costat de la porta d’entrada principal del castell.

15. Passadís fortificat

Al voltant del pati central descobert hi havia un passadís cobert amb un porxo sustentat mitjançant pilars de granit; d’aquesta manera, el passadís permetia accedir a totes les estances laterals evitant les inclemències meteorològiques.
El passadís encara conserva l’enrajolat original i el mur de tancament perimetral.

16. Pati d'armes

El recinte del pati d’armes era la zona més noble del castell gòtic, on els senyors del castell, els vescomtes de Cabrera, s’hi feren construir un veritable palau a mitjan segle XIV, amb elements nobles com l’enllosat de marbre que recobria el pati central o les finestres coronelles d’algunes de les seves sales.

17. Capella gòtica

Amb la reforma arquitectònica del segle XIV, la capella romànica del pati d’armes fou reconvertida en una habitació i el culte es traslladà a una nova capella construïda cap a la meitat d’aquest segle, la capella gòtica.

18. Estances privades

Al sector sud del pati d’armes hi ha les estances dels vescomtes (l’estança principal, l’avantcambra, els magatzems i les zones de serveis per a la higiene conformen el conjunt del sector sud).

19. Cisterna

La gran cisterna del pati d’armes era el principal punt de recollida d’aigua de pluja, amb uns 250.000 litres de capacitat, tant per cobrir les necessitats diàries de les persones que s’allotjaven al castell, com per abastir durant mesos les necessitats de la guarnició en cas de setge, i es complementava amb altres cisternes secundàries situades a diversos indrets del castell.

20. Sala noble

Situada al sector oest del pati d’armes, és la sala més gran del conjunt monumental de Montsoriu i podia acollir més de cinquanta comensals. Fou construïda al segle XIV, sobre edificacions anteriors del segle XIII, i compta amb un parell de finestrals amb festejador encarats al pati d’armes, una gran llar de foc i restes de les arrencades dels arcs diafragmàtics que sostenien l’embigat del sostre.

Veure més

montsoriuDSC_4710

#selfiemontsoriu

Montsoriu és present a les xarxes socials. Pengeu les vostres fotos, comentaris amb l’etiqueta #selfiemontsoriu a Facebook, Twitter i Instagram.

serveis2

Serveis

El castell ofereix en diverses sales exposicions fixes i itinerants sobre la història de Montsoriu. A la recepció trobareu el servei d’atenció al visitant, venta d’entrades, botiga amb marxandatge i productes propis, màquines de cafè, refrescs i snacks i serveis sanitaris.

Recomanacions

Recomanacions

Tant per l’accés com per la visita al castell cal que aneu amb calçat i la roba adequada a l’època de l’any. Bona part de la visita el recorregut és a l’aire lliure.

memga_interior.0

Museu La Gabella

Amb l’entrada al castell de Montsoriu, els visitants tenen dret a visitar de manera gratuïta el Museu Etnològic del Montseny-La Gabella d’Arbúcies. El museu inclou una sala específica dedicada al castell amb mostres de les troballes arqueològiques i la vaixella de Montsoriu

SONY DSC

Normativa

Consulteu la normativa general de la visita al castell.
També hi trobareu les bases i els preus públics per al lloguer de sales del recinte.

Compra600x400

Reserva

Per garantir que disposareu de plaça per fer la visita guiada us recomanem que feu la reserva amb antelació. Aquí trobareu els dies i hores de visita disponibles.