Com arribar-hi

El gran castell del Montseny

El castell de Montsoriu està situat a cavall dels municipis de Sant Feliu de Buixalleu i Arbúcies, a la comarca de la Selva. Per arribar-hi es pot fer des d’Arbúcies (sortida 209 de l’Eix Transversal, C-25) o per l’autopista AP7, sortides 10 i 11. Per la sortida 10 des d’Hostalric de l’autopista AP-7, agafeu la carretera a Arbúcies i a uns 3 km d’Hostalric us desvieu per agafar la carretera GI-552 direcció Breda. Posteriorment us incorporeu a la carretera que porta a la urbanització de Fogueres de Montsoriu (també s’accedeix al castell per la carretera de Breda a Arbúcies). Per la sortida 11 de l’autopista AP-7 (Sant Celoni), cal agafar la carretera C-35 direcció Hostalric i la GI-552 a Breda i Arbúcies. A 3 km de la sortida de Breda, a coll de n’Orri trobareu el trencant a Fogueres de Montsoriu. Cal seguir direcció Fogueres de Montsoriu fins a arribar al coll de Castellar (3 km) on trobareu l’aparcament.

Des de l’aparcament públic fins a l’entrada al castell hi ha un itinerari de 2,8 km que s’ha de fer a peu (entre 30 i 40′). Tingueu-ho present a l’hora de fer la reserva.

Tant per als ciclistes com per als excursionistes el castell de Montsoriu és un excel·lent destí per a rutes senyalitzades que surten dels municipis del voltant (Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu…).

Itinerari a peu des de Breda (5 km): https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/breda-castell-de-montsoriu-5010339#wp-5010343

I des d’Arbúcies (9 km): https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/arbucies-castell-de-montsoriu-8539073

Les coordenades del castell són les següents: 41º 47′ 0.157” N 2º 32′ 25.962” E

Aparcament i camí

En aquest punt cal deixar el vehicle al costat de la carretera (aparcament senyalitzat) i enfilar-se a peu per una pista forestal fins al castell; es tracta d’una bonica excursió de 2,8 km d’entre 25 i 45 minuts. Per baixar del castell, si hom disposa d’esperit per emprendre una forta drecera, es pot agafar un camí que surt de la plaça exterior del castell i amb el qual, seguint els indicadors, s’arriba en menys de 10 minuts al peu de la carretera asfaltada.

Aquelles persones que tinguin una mobilitat reduïda poden sol·licitar l’accés al castell amb vehicle particular enviant un correu electrònic amb una setmana d’antelació a info@montsoriu.cat.

Recordem que la visita al castell inclou diverses escales; per aquesta raó no és recomanable a per a persones amb problemes de mobilitat.

Situació geogràfica

El castell de Montsoriu, situat en el límit dels termes municipals d’Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu (Selva), s’alça majestuós al damunt d’un turó de 632 m, que forma part dels darrers contraforts llevantins del massís del Montseny. Montsoriu es troba dins els límits del Parc Natural del Montseny, un dels paratges naturals més emblemàtics del nostre país, i des d’aquest punt es pot gaudir d’una magnífica vista del massís, amb el turó de l’Home i les Agudes al fons. La vegetació que ocupa aquest sector és mediterrània, amb predomini d’alzines i suros, i amb la presència de pins i, als sots obacs, castanyers. Cal destacar la presència pels volts del castell d’una planta del terciari (Galium scabrum L.) que suposa un relicte botànic.

El turó de Montsoriu -o Montsoliu per als arbuciencs i habitants del sector de les Guilleries- es troba delimitat al nord pel torrent de la Geneta i per la riera d’Arbúcies, a l’est per la mateixa riera, i al sud pel Repiaix. El turó davalla suaument pel coll de Talavera, per on transcorria l’antic camí del castell, fins al coll de n’Orri, punt de confluència de diversos camins i on s’entronca amb la serra de Gaserans, darrera carena abans d’arribar a la plana selvatana i al camí natural obert per la Tordera en la zona del Corredor.

La situació de Montsoriu a la capçalera de la vall de Breda i al peu de la riera d’Arbúcies, en el punt on s’obre a la plana, li permet un domini visual d’una àmplia zona, que abasta, per una banda, la depressió prelitoral i la zona costanera, i, per l’altra, els massissos del Montseny i les Guilleries.

Veure'n més

montsoriuDSC_4710

#selfiemontsoriu

Montsoriu és present a les xarxes socials. Pengeu les vostres fotos, comentaris, impressions amb el hashtag #selfiemontsoriu a Facebook, Twitter i Instagram.

serveis2

Serveis

El castell ofereix en diverses sales exposicions fixes i itinerants sobre la història de Montsoriu. A la recepció trobareu el servei d’atenció al visitant, venta d’entrades, botiga amb marxandatge i productes propis, màquines de cafè, refrescs i snacks i serveis sanitaris.

Recomanacions

Recomanacions

Tant per l’accés com per la visita al castell cal que aneu amb calçat i la roba adequada a l’època de l’any. Durant bona part de la visita el recorregut és a l’aire lliure.

memga_interior.0

Museu La Gabella

Amb l’entrada al castell de Montsoriu, els visitants tenen dret a visitar de manera gratuïta el Museu Etnològic del Montseny-La Gabella d’Arbúcies. El museu inclou una sala específica dedicada al castell amb mostres de les troballes arqueològiques i la vaixella de Montsoriu

SONY DSC

Normativa

Consulteu la normativa general de la visita al castell.
Tambe hi trobareu les bases i els preus públics per al lloguer de sales del recinte.

Compra600x400

Reserva

Per garantir que disposareu de plaça per fer la visita guiada us recomanem que feu la reserva amb antelació. Aquí trobareu els dies i hores de visita disponibles.