Llegendes

Pedres i tradicions

Els més de mil anys d'història del castell de Montsoriu han anat acompanyats d'un munt de tradicions i llegendes que s'han anat transmetent de generació en generació
L’origen del castell

L’origen del castell

Conten que un dia un general anomenat Maüs, tot defensant la terra contra els forasters, fou derrotat i fugí per entre els boscos. En la fugida va perdre l’ajudant, però aquest en veure una foguera a l’indret de Montsoriu s’hi encaminà i retrobà el seu general. Llavors Maüs va ordenar construir en aquest punt un castell.
El nom del general Maüs actualment es manté en la denominació d’un carrer a la vila d’Arbúcies, que ja apareix documentat en el segle XVIII.

Les bruixes

Les bruixes

En el castell de Montsoriu hi havia viscut una bruixa dita na Guilleuma, que cada nit sortia seguida d’una gran cort de serventes, totes elles vestides de blanc. Voltaven les runes del castell en llarga processó, sembrant malura i mal averany, i feien perdre les collites de tots els pagesos del volt. Un dia el senyor rector de Breda les va ruixar amb els asperges i varen fugir totes. D’un bot van anar a parar al pic de Morou i, d’un altre, al fons del gorg Negre de Gualba, on encara fan de les seves.

Romàntiques

Romàntiques

Al punt de la mitjanit treu el cap pel cim de la torre de l’Heura la Dama Roja del castell de Montsoriu, despentinada, portant a la mà dreta una llanterna encesa i a l’esquerra, un corn de caça. Fa tres tocs de corn. Li respon un altre toc de la banda de coll de Castellar, i poc després apareix el cavaller vestit de negre amb un cavall de foc. Puja a la torre, munta a la gropa del cavall la Dama Roja del castell i desapareixen en la foscor de la nit...

Els moros

Els moros

Fa molt de temps, els moros, que s’havien fet amos del castell de Montsoriu, demanaven cada any una paga a la vila d’Arbúcies. Aquesta consistia en l’entrega de la donzella més bonica de totes les del poble. Un any va tocar a la Pepa, noia delicada i fina. Quan el rei moro la va veure va quedar bocabadat de tanta formosor i la va voler perpetuar per sempre més.
La noia, en saber-ho, va arrencar a plorar...

Riqueses ocultes

Riqueses ocultes

En una de les coves de Montsoriu hi viuen tres serpents, que porten un diamant a la boca, que només deixen quan van a abeurar-se a alguna font. El que llavors pogués robar-los-el seria ric i feliç per tota la vida.
Dins la cova, les tres serpents guarden tres bugaders plens de moneda encantada.

L'encateri diu que es pot desfer l'encanteri anant-hi la nit de Sant Joan al punt de les dotze i portant pa sucat amb llet per alimentar les serpents i aigua beneïda...

 Els sorolls del bosc

Els sorolls del bosc

Un caçador oïa missa al peu de l’ermita de Santa Fe del Montseny, voltat pels seus gossos de caça. Al punt d’aixecar Déu veié passar la llebre, i ell, ràpid com el llamp, i deixant de banda el moment solemne de la consagració, empaità la llebre bosc endins. Com a càstig per aquesta irreverència, ara caça eternament per aquests boscos. La gent del país diu que en dies a posta se senten lladrucs misteriosos pels boscos del castell de Montsoriu.

Tradició i història

Tradició i història

Un minyó, vassall del senyor de Montsoriu, va casar-se amb una de les noies més precioses de la rodalia. Per satisfer el vell tribut de vassallatge, celebrades les noces, el nuvi va presentar la núvia al senyor. En clarejar, el nuvi va fer via al castell per recuperar la seva esposa. Els guàrdies del castell reberen el minyó amb mals termes, li digueren que el senyor encara no s’havia llevat i que hi tornés l’endemà. Amb males raons el feren esperar tres dies...

Veure'n més

Historia

La història

El gran castell gòtic de Montsoriu que es visita en l’actualitat correspon a la gran reforma efectuada al segle XIV per Bernat II, vescomte de Cabrera. De fet, la torre principal del castell té més de mil anys d’història.

Arqueologia

Arqueologia

Des dels anys 80 del segle XX s’han dut a terme campanyes d’excavació arqueològica al castell de Montsoriu gràcies a les tasques promogudes pel Museu Etnològic del Montseny.

ElsCabrera

Els Cabrera

El castell de Montsoriu ha estat lligat als Vescomtes de Cabrera des del segle XI. Montsoriu va ser la capital del vescomtat, juntament amb Breda (capital religiosa), Blanes (comercial) i Hostalric (administrativa).

Multimedia

Multimèdia

Recull d’imatges de diferents èpoques, espais i activitats amb el castell de Montsoriu com a protagonista.

Restauracio

Restauració

Al 1995 el Patronat del castell de Montsoriu va promoure els primers treballs de restauració que continuen a l’actualitat i han permès la recuperació i obertura al públic de bona part del recinte.